Sudan, som har varit ansiktet för vår svenska kampanj “Adjö”, är dödligt sjuk. Sudan är den sista nordliga trubbnoshörningen hannen kvar på jorden. Tillsammans med honorna Fatu och Najin, har Sudan levt på Ol Pejeta Concervancy i Kenya sen 2009. Dessa tre noshörningar är de sista av sin art och alla har hoppast att de ska kunna reproducera sig, dessvärre har alla försök misslyckas. Ödet för denna underart av noshörning vilar just nu på Sudans förmåga att föröka sig med honorna, men då han blivit sjukare är rädslan att  denna art snart är utrotad större än någonsin.

Vid en ansenlig ålder av 45, har hans hälsa försämrats, och hans framtid ser inte ljus ut. Skrev Ol Pejeta Conservancy i ett uttalande tidigare i veckan.

I slutet av 2017 hittade Sudans skötare ett sår på baksidan av hans högra ben och de fruktade det värsta.

Sudan har utvecklat en obehaglig åldersrelaterad infektion på sitt bakre högra ben. Han återfick normal rörelse och förbättrade sina matvanor under januari till mitten av februari, och hans beteende och allmäntillstånd förbättrades avsevärt.

Ol Pejeta Conservancy hoppades att Sudan skulle återhämta sig fullt ut men då upptäckles en ytterligare infektion.

Nyligen upptäcktes en andra mycket allvarligare infektion. Såret har behandlats men oroväckande är att det tar längre tid för denna infektion att läka, trots 24 timmars vård från hela teamet och veterinärer och vi gör allt vi kan för att förbättra hans tillstånd.

 

Sudans beskyddare har jobbat outröttligt med att öka medvetenheten om bevarande av arter. Tidigt under 2017 blev Sudan den mest eftertraktade ungkarlen på dejtingappen Tinder. Detta var en insamlingkampanj för att samla in pengar till forskningen om Assisted Reproductive techniques (ART). Förhoppningen var och fortfarande är att genom denna teknik, och då speciellt genom provrörsbefruktning (IVF), framgångsrikt kunna bygga upp en livskraftig grupp av nordliga trubbnoshörningar. Läs mer här.

Våra tankar är hos Sudan och hans skötare, fortsätt kämpa, vi är med er hela vägen!

<3 Team Wildhood

Tack till Tom Svensson, att vi får använda dina vackra foton.