Vilda djur drabbas hårt av Coronakrisen

Som en effekt av Coronakrisen ser vi förödande konsekvenser för vilda djur. När turism helt försvunnit som inkomstkälla i Afrikanska länder har också avgörande finansiering till skydd av vilda djur och vildmarksområden försvunnit. Parkvakter sägs upp och värdefulla miljöer blir tillgängliga för en ökad tjuvjakt.

De kommande månaderna är kritiska. Därför startar vi en insamling till en särskild insats som ska stoppa den ökade tjuvjakten i det biologiskt artrika Zambezi Valley i Zimbabwe där Afrikas näst största elefantpopulation lever idag. Varje krona gör skillnad. Tack för din hjälp!

484 945 kr insamlat hittills

Målet för insamlingen är 542 000 kr

 

Detta går insamlingen till

Insamlingen ska säkerställa att vi tillsammans med vår lokala partner IAPF under de närmaste månaderna kan fortsätta, och där det behövs skala upp, vårt arbete för att skydda vilda djur i områden där effekterna av Covid-19 får störst negativ påverkan.

Vi kommer att genomföra riktade insatser mot efterfrågan (köpare) och utbudet (tjuvjägare/säljare) i den illegala handeln med vilda djur för att stoppa all form av brottslighet kopplad till vilda djur. Vi kommer att arbeta både i utan också utanför vildmarksområden och fokusera på att beslagta illegala vapen, ammunition, snaror, cyanid (ett gift som används för att döda elefanter), elfenben, noshörningshorn och myrkottar – som kan räddas vid liv om vi är snabba. De medel vi samlar in går till nedan resurser:

1 senior & 1 junior utredare med uppdrag att leda, koordinera och samordna den dagliga driften av insatsen med syftet att stoppa de första stegen i den illegala handeln med vilda djur. Detta inkluderar regelbunden kontakt med myndigheter, lokal polis, domstolar och fängelser.

8 scouter med uppdrag att samla information kopplad till tjuvjakt och illegal handel med vilda djur.

En begagnad bil & två motorcyklar för att göra detta team mobilt.

Juridisk rådgivning om teamet tex behöver närvara vid rättegång för att vittna.

Insatsens resultat

❗️199 arrester
❗️26 illegala vapen beslagtagna.
❗️95 elefantbetar beslagtagna.
❗️24 myrkottar beslagtagna varav 16 levande. 
❗️2 noshörningshorn beslagtagna.
❗️21 beslag av kött från elefant, buffel, vårtsvin, zebra, bock och kudu.
❗️17 skinn beslagtagna från lejon, leopard, zebra, giraff, krokodil och pytonorm.
❗️500 kg fisk beslagtaget. 

Målet för insamlingen är 542 000 kr och vi kommer samla in medel löpande.

Varför behövs detta nu?

 Internationellt reseförbud och lockdown i många Afrikanska länder har fått stora ekonomiska konsekvenser för turist- och safarinäring som har tvingats stänga ner sina verksamheter. I den ekonomiska krisen har också stöd från många ideella organisationer minskat eller helt upphört. Till följd av detta har parkvakter och annan arbetskraft tvingats lämna.

När värdefulla miljöer överges öppnas de för en ökad tjuvjakt, ett akut hot som behöver bekämpas nu för att inte unika vildmarksområden och biologisk mångfald ska gå förlorade. Genom att stödja vår insamling hjälper du oss att ge vilda djur extra skydd under denna kritiska tid. 

Tack till Svenska Postkodstiftelsen för ert bidrag på 200 000 kr till insamlingen!

Tack till Björn Persson för vackra bilder, tack till King för annonskampanjen och tack till Firtsly för hjälp med denna sida!