Surrogat artens sista hopp

Idag rapporterar DN om framgången i försöken att genom surrogat få arten Nordlig Trubbnoshörning att leva vidare.
24 februari, 2021

Det finns idag bara två Nordliga Trubbnoshörningar kvar på jorden och de två honorna lever i ett skyddat reservat i Kenya. Forskare, som under flera års tid arbetat för att arten inte ska utrotas, har nu lyckats skapa fem embryon. Sperma sparades från den sista hanen som levde på samma plats fram till sin död 2018.

Eftersom de två honorna är för gamla och sköra för att bära en kalv, och dessutom döttrar till den sista hanen, väntar man på att en Sydlig Trubbnoshörningshona ska vara redo att ta emot ett embryo och det kan i bästa fall ske så snart som i mars. Det blir artens chans till överlevnad!

Läs artikeln här!

Foto: Erik Esbjörnsson

Arkiv