Myrkottar räddade

Under de senaste dagarna har vårt team i Zimbabwe beslagtagit tre myrkottar varav två kunde räddas vid liv.  
18 maj, 2021

Under de senaste dagarna har vårt team i Zimbabwe beslagtagit tre myrkottar varav två kunde räddas vid liv.  

I samband med de olika tillslagen greps sammanlagt 6 personer misstänkta för illegal handel med skyddad art. Myrkotten, som är ett av få djur som smugglas levande, säljs för sitt vackra fjäll som används i traditionella mediciner och för köttet som anses vara en delikatess.

För en handlare som försöker sälja en myrkotte på den inhemska marknaden i södra Afrika kan ett djur vara värt upp till $8000 och i Sydostasien, som oftast är slutmarknaden, kan djuret vara värt ännu mer.

Myrkotten rullar ihop sig till en boll när den blir rädd vilket gör den extra tacksam att hantera men oftast överlever den inte mer än några dagar i smugglarnas förvar. Det lilla djuret, som idag är världens mest tjuvjagade, har en viktig roll i ekosystemet eftersom den äter stora mängder myror och kontrollerar mängden insekter i miljön.

Arkiv