Noshörning utan horn

I förra veckan deltog vår hund Kali i en insats där en noshörnings horn togs bort i förebyggande syfte. 
28 juni, 2021

Kali och hennes hundförare spårade den tre år gamla honan under en hel natt och höll sig nära henne så att veterinären kunde påbörja ingreppet så fort solen gick upp.

Det är ett avancerat ingrepp som behöver utföras med stor precision. Först sövs djuret innan hornet avlägsnas med motorsåg. För att inte skada noshörningen lämnas en liten stump som om några år kommer ha växt ut igen eftersom hornet består av keratin, precis som människors naglas och hår.

Denna drastiska metod för att göra noshörningar mindre attraktiva för tjuvjägare har visat sig ha effekt på vissa platser i Sydafrika. Även om vi inte vill se noshörningar utan horn krävs idag extrema åtgärder för att skydda arten och varje liv räknas!

Arkiv